Otvoreni poziv za muzičare – In Search of Our Musical Roots

Pozivamo mlade muzičare i muzičarke iz zemalja Zapadnog Balkana da se prijave za učešće u novom projektu „In Search of Our Musicl Roots“ koji realizuje nevladina organizacija Umjetnost džeza-Jazz Art iz Podgorice u partnerstvu sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, Muzičkom akademijom Univerziteta „Goce Delčev“u Štipu, Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i kulturnom organizacijom Syri Blu u Tirani. Pokrovitelj projekta “In Search of Our Musical Roots” je Fond za Zapadni Balkan.

Pravo učešća u projektu imaju mladi muzičari od 18 do 30 godina.

Pozivamo sve mlade, talentovane i zainteresovane muzičare i muzičarke iz zemalja zapadnog Balkana, i šire, da se prijave. Posebno bismo željeli da ohrabrimo mlade muzičarke da se prijave.

Rok za podnošenje prijava je 10. jul 2022. godine.

Sastav ansambla za koji pozivamo muzičare da se prijave je sljedeći:

• 1 violina
  • 1 harmonika
  • 1 alt saksofon
  • 1 tenor saksofon
  • 1 bariton saksofon
  • 2 trube
  • 1 trombon
  • 1 klavir
  • 1 bas
  • 1 bubanj
  • 1 udaraljke

Poželjno je, ali ne i obavezno, da:

-saksofonisti (alt, tenor i bariton) znaju da sviraju i klarinet,

-basista da zna da svira i kontrabas,

-bubnjar zna da svira i udaraljke.

Pri izboru učesnika ocjenjivaće se sljedeće sposobnosti:

• Čitanje nota
  • Kreativna improvizacija
  • Sposobnost za grupno izvođenje muzike

Kako se prijaviti?

Preuzmite prijavni formular

U prijavnoj formi treba priložiti biografiju i video snimak, najmanje jedan (1), najviše tri (3) izvođenja kompozicija po izboru, ne duže od šest minuta, po kompoziciji.

Prijave slati do 10. jula 2022. godine.

Za sva dodatna pitanja u vezi s postupkom prijave molimo vas da nam se obratite na:

maja@jazzartassociation.org

Redosljed daljih aktivnosti:

O rezultatima selekcije muzičara obavijestićemo vas 15 dana od završetka prijavnog konkursa i objaviti imena na sajtu Jazz Art i partnerskih organizacija.

Odabrani muzičari koji će činiti navedeni instrumentalni sastav projekta “In Search of Our Musical Roots” imaće priliku da se konsultuju i sarađuju s ekspertima-mentorima partnerskih institucija, Antoniom Kitanovskim i Vladimirom Nikolovim, kao i sa kompozitorima sa Balkana, čija će se nova djela naći na repertoaru projekta.

Završnica projekta planirana je tokom novembra 2022. godine, kada će se instrumentalisti-članovi ansambla, kompozitori i mentori okupiti u Podgorici i imati intenzivne pripreme i koncerte u Podgorici, Tirani i Banjoj Luci. Učesnicima u projektu obezbjeđujemo putne troškove i pansionski boravak u Podgorici (i u Banjoj Luci, na kraju turneje).

Tačne datume završnih koncerata najavićemo naknadno na sajtu Jazz Art i partnerskih organizacija. Tome će prethoditi šest dana proba ansambla u Podgorici pod rukovodstvom mentora, i u saradnji s kompozitorima, koji bi trebalo da prisustvuju probama i aktivno pomognu realizaciju projekta.

ONLINE PRIJAVA

In Search Of Our Musical Roots – Otvoreni poziv za kompozitore

Pozivamo mlade i etablirane kompozitore/ke iz zemalja zapadnog Balkana kao i iz drugih zemalja regiona, da prijave svoje kompozicije za program „In Search of Our Musical Roots”. Pravo prijavljivanja imaju kompozitori stariji od 18 godina.

Tražimo kompozitore koji bi se odazvali temi našeg projekta “In Search of Our Musical Roots” i napisali novo djelo inspirisani muzičkim folklorom svoje zemlje, i šire – cijelog Balkana. Očekujemo autorsku muziku koja je inspirisana tradicijom, narodnim običajima, poezijom i muzičkim i kulturnim nasljeđem. Aranžmani narodnih pjesama nijesu u fokusu projekta, već lični autorski rad na temu Balkana i muzičke tradicije.

Pozdravljamo prijave kompozitora iz svih sredina regiona. Posebno bismo željeli da ohrabrimo žene-kompozitorke da se prijave s obzirom da su u nedovoljnoj mjeri zastupljene u produkciji savremene i džez muzike.

Ohrabrujemo sve mlade, talentovane i zainteresovane autore iz zemalja zapadnog Balkana, i šire, da se prijave.

Rok za podnošenje prijava je 30. jun 2022. godine.

Molimo kompozitore da prilikom komponovanja uzmu u obzir sastav ansambla:

• 1 violina
  • 1 harmonika
  • 1 alt saksofon
  • 1 tenor saksofon
  • 1 bariton saksofon
  • 2 trube
  • 1 trombon
  • 1 klavir
  • 1 bas
  • 1 bubanj
  • 1 udaraljke
  • 1 ženski glas

Poželjno je, ali ne i obavezno, da:

-saksofonisti (alt, tenor i bariton) znaju da sviraju i klarinet,

-basista da zna da svira i kontrabas,

-bubnjar zna da svira i udaraljke.

Kako se prijaviti:

Preuzmite prijavni formular

U prijavnoj formi treba priložiti jednu partituru vaše ranije kompozicije pisane za sličan sastav u formatu PDF kao i audio snimak iste (studijski, s koncerta ili elektronski).

Kompozicija koju prilažete u prijavi trebalo bi da je nastala tokom prethodne četiri godine, ne ranije.

Rok za prijavljivanje je 30. jun 2022. godine.

maja@jazzartassociation.org

Redosljed daljih aktivnosti:

Do 15. jula 2022, na osnovu priloženih radova, izabraćemo kompozitore koji bi trebalo da komponuju nova djela za navedeni sastav ansambla.

Prijave će pregledati stručnjaci iz partnerskih institucija, mentori i dirigenti: Antonio Kitanovski, kompozitor (profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta “Goce Delčev” u Štipu, Sjeverna Makedonija), i Vladimir Nikolov, kompozitor (profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu, kao i David Mastikosa, kompozitor (viši asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina).

Pri ocjenjivanju radova posebno će se vrednovati inventivnost, originalnost i organski spoj zadate teme sa autorskim izrazom.

Nakon izbora, kompozitori bi trebalo da pošalju jednu novu kompoziciju do 1. oktobra 2022. Poželjno je da kompozicija traje više od 5 minuta (5-8 minuta, okvirno).

Kompozicije koje budu ušle u repertoar projekta biće izvedene na javnim koncertima u Podgorici (Crna Gora), Tirani (Albanija), i u Banjoj Luci (Bosna i Hercegovina) tokom novembra 2022. godine.

Tačne datume završnih koncerata najavićemo naknadno na sajtu Jazz Art i partnerskih organizacija. Tome će prethoditi šest dana probā ansambla u Podgorici pod rukovodstvom mentora, i u saradnji s kompozitorima, koji bi trebalo da prisustvuju probama i aktivno pomognu realizaciju projekta.

ONLINE PRIJAVA

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Hvala što ste proslavili JAM sa nama!

Vokali kvartet MING

Nakon što smo završili ovogodišnji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, želimo da vam se zahvalimo što ste nam se pridružili na našem jednomjesečnom putovanju i proslavi džeza na temu „Balkan Jazz Connection”.

SUper Sax4

Bilo nam je zadovoljstvo što smo promovisali stvaralaštvo mladih i istaknutih džez autora sa Balkana i ukazali na njihov doprinos džezu u regionu.

Kuhinjazz

Zahvaljujemo se “Couleurs Jazz Radio” iz Pariza na posjeti i promociji naših događaja putem društvenih medija uključujući i recenziju objavljenu na njihovoj veb stranici.
Recenziju možete pročitati ovdje.

Mimika Orchestra

Zahvaljujemo partnerima festivala na saradnji i doprinosu realizaciji: KIC “Budo Tomović”, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, American Corner Podgorica, Turistička organizacija Podgorice, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Kulturni centar Bar, Opština Pljevlja, Francuski institut, Yunus Emre Institut, Turkish Airlines.

Gordan Spasovski Trio

Slušajte džez i u narednim danima i mjesecima!

Baturay Yarkin Trio & Nagme Yarkin