Marilyn Mazur’s Shamania gostuje u Podgorici

Shamania live2

S ponosom najavljujemo koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje Marilyn Mazur iz Danske, 8. juna u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”, u 20 sati. Ona će predstaviti svoj ansambl u koji je okupila deset uglednih umjetnica iz Skandinavije, među kojima je i norveška plesačica i koreografkinja Tine Erica Aspaas. SHAMANIA je projekat koji je započeo na inicijativu džez festivala u Kopenhagenu u cilju da Mazur oživi svoju staru grupu – muzički teatar “Primi Band”, iz 80tih. Merilin je zavoljela ideju da kreira novu veliku grupu sa fantastičnim muzičarkama današnjice, i da predstavi svježu verziju ideja iz benda Primi: ritualno, prirodno, kakofonično i divlje sazrijevanje ženske zajednice oko primitivne sile, glasova, ritma, dobre energije i pokreta. SHAMANIA je premijerno izvedena na džez festivalu u Kopenhagenu 2015. i gostovala na nekoliko velikih evropskih festivala 2016. i 2017. godine, uključujući i jazzahead!

SHAMANIA je orkestar – muzički teatar sa sjedištem u Danskoj; čine ga muzičarke iz Danske, Norveške i Švedske. Projekat je dobio podršku od Danskog umjetničkog savjeta i drugih organizacija. Shamania je snimljen u maju 2017. godine;  u planu je izdavanje albuma do kraja ove godine.

Tokom svoje bogate i uspješne karijere Marilyn Mazur je osvojila brojne nagrade za svoj rad, među kojima su: “Ben Webster” (1983), “Jazzpar” (2001), i “Django d’Or – Legend of Jazz” (2006). Takođe je osvojila nagradu Wilhelm Hansen, za svoj kompozitorski rad, nagrada koja se uglavnom dodjeljuje kompozitorima klasične muzike, kao i međunarodnu nagradu za kulturu kompanije Telenor (2007) i prvu međunarodnu nagradu EuroCore JTI. Tokom svoje ranije karijere, Merilin Mazur je bila članica grupa i orkestara velikana džeza kao što su Jan Garbarek, Miles Davis, Gil Evans i Wayne Shorter.

Više o umjetnici: http://www.marilynmazur.com/

Članice Marilyn Mazur’s Shamania

Marilyn Mazur, kompozicija/udaraljke/vođa

Josefine Cronholm, vocal, udaraljke

Aud Hildegunn Øiseth, truba, koziji rog

Liselotte Anker Larsen, saksofoni

Lis Wessberg, trombon

Makiko Hirabayashi Nielsen, klavir, klavijature

Ida Marie Gormsen, bas

Lisbeth Diers, udaraljke

Tine Erica Aspaas, koreogrija & ples

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.